GENEL
Giriş Tarihi : 02-05-2022 22:02

'Müezzin istiyoruz!'

Müezzinin görevini de yapmaya çalışan imamın iki ayağı bir pabuçta.

'Müezzin istiyoruz!'

Fatih Sultan Mehmet'in emaneti kılıçla hutbe geleneği olan Amasra Fatih camiinde müezzin olmayınca hizmetler aksıyor.

    Cami cemaati kılıçlı hutbe geleneğinden dolayı Fatih camisinin özel bir konumu olduğu için yetkililerin soruna ivedilikle çözüm bulmasını istiyor.

    Amasra Kaleiçi Mahallesindeki tarihi Kılıçlı Fatih Camisinde bugün Bayram Namazında müezzin olmadığından Cami imamı hem bayram namazı kıldırdı, hem de namaz gametledi. Camii imamı müezzin olmadığından bu bayram hem hutbeyi hem de tesbih dualarını okudu.

    Bayram ve Cuma namazlarında imam hutbeye çıktığında Fatih Sultan Mehmet’in bıraktığı kılıcı eline alarak hutbeyi bu şekilde okumaya devam ediyor.

    Camii cemaati mahallemizdeki tarihi Kılıçlı Fatih Camisine cumhurbaşkanları, başbakanlar, genelkurmay başkanları, bakanlar, büyükelçiler ve tüm devlet büyükleri geliyor ama bir müezzinimiz yok.

    Bayram ve Cuma namazlarında imam elinde kılıç hem namaz kılıyor hem de namaz gametleyip tesbih dualarını okuyor biran önce tarihi Kılıçlı Fatih Camimize müezzin istiyoruz diye tepkilerini dile getirdiler.

KILIÇLI HUTBENİN TARİHÇESİ<a href="https://bartinpostasi.net/files/uploads/1651518585-a9c6ebdf7715d101e53c.jpg"><img src="https://bartinpostasi.net/files/uploads/1651518585-a9c6ebdf7715d101e53c.jpg" border="0" /></a>

    Fatih Sultan Mehmet Han, 1460 yılında Amasra’yı teslim almasının ardından kiliseden camiye çevrilen Fatih Camii’nde her Cuma ve Bayram namazlarında hutbeye çıkan imam, hutbeyi eline aldığı kılıçla okumaya devam ediyor.

    Fatih Sultan Mehmet Hanın, 1460 yılında 150 gemi ve 30 bin askeri denizden sevk ettiği Amasra’ya kendisi de kara yoluyla geldi. İlçeyi kuş bakışı gören Bakacak Tepesi’ne geldiğinde Fatih Sultan Mehmet, "Lala lala Çeşme-i Cihan, dünyanın cenneti bura mı ola" dediği rivayet ediliyor.

    Amasra’yı savaşmadan kan dökmeden teslim alan Fatih Sultan Mehmet, savaşın kazanılmasının bir simgesi olarak kiliseden camiye dönüştürülen Fatih Camii’ne kılıç bırakıyor.

    Fatih Camii’nin de o tarihten bu güne kadar Cuma namazları ve Bayram namazlarında imam hutbeye çıktığında Fatih Sultan Mehmet’in bıraktığı kılıcı eline alarak hutbeyi bu şekilde okumaya devam ediyor.

Admin

AdminAdmin