EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-02-2024 22:20   Güncelleme : 08-03-2024 22:38

3 boyutlu yazıcı geliyor!

Refik Akmaz Bartın'da bir ilke daha imza atıyor...

3 boyutlu yazıcı geliyor!

Teknolojinin geldiği son nokta "3D Yazıcılar" artık Bartın'da da üretiliyor.

    Bartın'ın önde gelen girişimcileri arasında yer alan, ilimize özel hastane kazandırıp sağlık turizmini de başlatan iş adamı Refik Akmaz hayatımızın her alanında var olan plastikten akla gelebilecek her şeyi yapabilen modern teknoloji 3D yazıcıların üretimi ile yapılmayanı yaparak Bartın'a bir yenilik daha getiriyor.

    Refik Akmaz'ın verdiği bilgiye göre AKTIP GRUP bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Teknokent çalışanı bir grup yetenekli ve meraklı gencin ürettiği 3 boyutlu cihazların prototip süreci tamamlandı ve seri üretime geçildi.

EKİP HARIL HARIL ÇALIŞIYOR

    Lisans eĝitimini Irak'ın Musul kentinde alan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde yüksek lisans (nanoteknolojide doktora) yapan Mekatronik Mühendisi 35 yaşındaki Muhammet Naimoğlu'nun önderliğinde aralarında Mısırlı ve Filistinli gençlerin de bulunduğu grup 10 paketlik üretimden sonra 30 paketlik bir üretime daha başladı. Sonraki 3D yazıcı 50 paketlik bir üretimden oluşacak.

SINIRLARI HAYAL GÜCÜNÜZ KADAR

    3D yazıcı ile yapabileceklerinizin sınırı yok diyen Iraklı Muhammet Naimoğlu ürün prototipleme, ev dekorasyonu ve hediyelik eşya gibi alanlarda yaygın olarak kullanılan cihazlarla sanal ortamda tasarlanmış 3 boyutlu nesneleri somut nesnelere dönüştürdüklerini söyledi.

BARTIN'A DEĞER KATACAK

    Girişimciliğinin yanı sıra son zamanlarda verdiği kişisel gelişim konferanslarıyla da tanınan Refik Akmaz, 3D yazıcı alanındaki Ar-ge çalışmalarına 3 yıl önce başladığını belirterek, Bartın'da endüstriyel yüksek teknoloji katma değeri yüksek üretim merkezi oluşturma düşüncesiyle bu işe giriştiğini söyledi.

EMEK, ZAMAN VE PARADAN TASARRUF

    Hızlı prototipleme parçaları daha çabuk üretme özelliğine sahip 3D yazıcıların her alanda kullanılabildiğine dikkat çeken Refik Akmaz "Bu cihaz 3 boyutlu dosyaları ürüne dönüştürüyor. Emek ve zaman kaybının önüne geçiyor. Maliyeti de oldukça düşürüyor" dedi.

FABRİKALAŞACAK

    Akmaz "3 boyutlu yazıcı denildiğinde Bartın'ın adının da anılmasını hedefliyoruz. İlk etapta cihaz üretimi yapıyoruz. İkinci etapta 3 boyutlu yazıcı çiftliği ile mini bir fabrika şeklinde ürün üretimi de yapacağız" diye konuştu.

ADETA SİHİRBAZ GİBİ

    Marifetleri saymakla bitmeyen B74 q1 adını verdikleri cihazın tanıtım videosunun www.Aktip Bartın Teknokent isimli web sitesinde bulunduğunu anlatan Akmaz "3 boyutlu yazıcıların sınırları sadece sizin hayal gücünüzdür. Hayal edebileceğiniz her şeyi bu cihazla yapabiliyorsunuz" şeklinde konuştu.

FAR KAPAĞI DA YAPIYOR

    Bu alanda başarılı çalışmalar yapan ekibin üyelerinden tekstil bölümü mezunu 28 yaşındaki Orkun Bağrıyanık ile elektrik elektronik mühendisi 26 yaşındaki Mısırlı Abdurrahman Süleyman "Bu cihazla otomotiv kumanda panelleri, far kapakları, mimarlar için maketler, oyuncaklar, fabrikalara aparat, hayatımızın her alanında bulunan plastikten akla gelebilecek her şeyi üretebiliyoruz. Aşınıp işlevini yitiren bir printer parçasını ve yine talep üzerine marangozların kullandığı açılır delme gönyesi de yaptığımız ürünler arasında. 3D yazıcı ile 500 liralık bir parçayı 50 liraya elde edebiliyorsunuz" diye konuştu.

HER ALANDA KULLANILABİLİYOR

    AKTIP GRUP bünyesindeki Aktıp BartınTeknokentte Refik Akmaz'ın imkan sağladığı bir grup üniversiteli gencin ürettiği akıllı cihazlarla plastikte akla gelebilecek her şey yapılabiliyor.

    Kask askısından telefon tripoduna zımpara takozundan modüler duvar rafına kalemlikten sanatsal vazoya kurbağacıktan avizeye saksıdan kulaklık standına ve daha pek çok şeye varıncaya kadar ürün yapabilen bu cihazın üretildiĝi yerler arasına Refik Akmaz'ın girişimiyle artık Bartın'da giriyor.

    Sevdiğiniz karakterlerin figürleri, evinizi süsleyebileceğiniz hobi ve dekor ürünleri, dron parçaları, ingiliz anahtarı ve tamirat ürünleri, takılar ve her türlü hediyelik eşyayı 3D yazıcıdan elde etmek mümkün.

    3D yazıcılarla üretim oldukça basit. Yapmanız gereken tek şey bilgisayar destekli programlar kullanarak üretmek istediğiniz ürünü doğru bir şekilde tasarlamak. Cihaz bu tasarımın tıpkısının aynısını yapabiliyor.

    Ürünün boyutu yazdırma alanının boyutu ile ilgili. Yazdırma alanı ne kadar büyük olursa ürün de o kadar büyük oluyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİ

    3 boyutlu olarak tasarlanmış sanal bir nesnenin polimer, komposit, reçine gibi malzemelerden ısıl veya kimyasal işlemlerden geçirilerek üretilme işlemini gerçekleştiren cihazlara 3 boyutlu yazıcı adı veriliyor. Kalıpsız üretim yapan ve bir tür robotik üretim anlamına da gelen 3D yazıcılar tam otomasyona sahip ve kullanıcıyı yormuyor. Plastik alanına hitap eden 3D yazıcıların yanı sıra mekanik alana hitap eden yazıcılar da var. Mekanik 3D yazıcılarla günümüzde savaş uçaklarının pervaneleri bile üretiliyor.

Haber/ Fotoğraflar: Arif Üçler

AdminAdmin