GENEL
Giriş Tarihi : 27-02-2022 16:53   Güncelleme : 06-01-2023 13:49

İŞTE BU RECAİ ÇAKIR BAŞARISIDIR!

Açıcı: Amasra’da 135 yıl sonra bu imar değişikliğine neden gerek duyuldu?

İŞTE BU RECAİ ÇAKIR BAŞARISIDIR!

İnşallah Amasra Müzesi sorumluları ve bağlı bulunduğu Karabük Kültür Varlıklarını koruma kurulu bu yanlışı düzeltir.

Amasra eski belediye başkanı Rıfat Açıcı yaptığı açıklamada, “Amasra Küçük Liman Caddesi üzerinde bulunan, Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrollerini paylaştığı ‘’ Gönderilmemiş Mektuplar ‘’ Filminin de çekildiği kültür varlığımız Ethem Ağa Konağı’nın cephesindeki parselin 135 yıl sonra Amasra Belediyesi başkanı Recai Çakır ve meclisinin almış olduğu karar ile imara açılması olayından bahsediyoruz.

    Konağın denizden bakış olarak tek alanı olan ve şu anda CHP İl Başkanı Selim Karakaş’ın kardeşleri tarafından işletilen Konak Cafe isimli işletmenin bulunduğu alan 135 yıl sonra iddialara göre yanlış duymadınız 135 yıl sonra Recai Çakır yönetimindeki Amasra Belediyesi tarafından imara açılmasının ve kültür mirasımız Ethem Ağa konağının sülietinin tamamen bozulacak olmasının kararının arkasında bulunan kişileri çok merak ediyoruz doğrusu.

    Bu Amasra tarihine yapılan büyük bir saygısızlıktır. 1864 yılında Karadağ’dan Amasra Tarlaağzı limanına kömür madeni ocağı açmak için gelen Ethem Ağanın 1887 yılında inşa ettiği bu konak tescilli eski eser olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunmaktadır. Konağın hemen karşısında bulunan bahçesi ise Ethem Ağa’nın kayınbiraderinin oğlu 1955-1960 yılları arasında Amasra Belediye başkanlığı görevini icra eden Celil Tamer tarafından konağın denizden sulietinin bozulmaması için koruma altına alınmak suretiyle imara kapatılmıştır.

    Her defasında Amasra’nın tarihinden övgüyle bahseden Recai Çakır’ın bu davranışı çelişki oluşturmuyor mu? Bahçenin sonradan 3/1 hissesine sahip olan kişinin yıllardır bahçeyi imara açmak için verdiği dilekçeleri önceki dönem belediye başkanları tarafından uygun görülmezken, Recai Çakır Bey’in kendi döneminde kabul edilen koruma amaçlı imar planından bu dilekçenin olumlu olarak geçerek bahçenin imara açılması ne anlama geliyor?

    Geçtiğimiz haftalarda koruma amaçlı imar planının onaylanmasıyla 3/1 hissesi tek şahsa 3/2 hissesi ise Ethem Ağanın oğlu H Ö’nün kızları G, F M, S hanım ve A Hanım’ın çocuklarının ve torunlarının varisi olduğu 148 m²’lik bu bahçeye Recai Çakır’ın talimatıyla belediye fen işleri tarafından taşeronluk yapılarak parke taşı sökme işi ve zemin temizleme çalışmaları yaptırılmıştır.

    Parsel şahıs yeri olmasına rağmen belediyenin bu hizmeti kamu alanıymış gibi sağlaması da işin garip bir kısmı açıkçası. Bugünlerde ise, Ethem Ağa Konağı sülietinin geleceği, parselin sahiplerinin tamamının onayının alınmadığı halde imar öncesi sondaj çalışması yapılması için Amasra Müzesi’nin vereceği karar beklenmektedir. İnşallah Amasra Müzesi sorumluları ve bağlı bulunduğu Karabük Kültür Varlıklarını koruma kurulu bu yanlışı düzeltir.”

AdminAdmin