GENEL
Giriş Tarihi : 08-05-2022 20:07

Fatih camisi müezzine kavuştu

Bartın Postası yazdı, sorun çözüldü.

Fatih camisi müezzine kavuştu

Gelenek üzerine hutbelerin kılıçla verildiği Amasra Fatih Camisinde müezzin sıkıntısı giderildi. Müezzinin görevini de üstlenerek iki ayağı bir pabuçta çalışan imam da böylece rahat bir nefes aldı. Cami cemaati de sorun çözüldüğü için mutlu oldu.

Fatih Sultan Mehmet'in emaneti kılıçla hutbe geleneği olan Amasra Fatih camisinde müezzin olmayınca hizmetlerin aksadığını duyuran haberimizden sonra sorunun çözüldüğü öğrenildi. Cami cemaatinden olan vatandaşlar, geçen Cuma namazında müezzin verildiğini, ilçe kaymakamının da Cuma namazını burada kıldığını söylediler. Bartın Postasına, Valiliğe kaymakamlığa ve müftülüğe teşekkür eden vatandaşlar Fatih camisinin özel bir konumu olduğunu, şimdi hizmetlerin aksamadan yürütülecek olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.

Kılıçlı hutbe geleneği

2 Mayıs günü yayınladığımız 'Müezzin istiyoruz!' başlıklı haberimiz şöyleydi; Müezzinin görevini de yapmaya çalışan imamın iki ayağı bir pabuçta. Cami cemaati kılıçlı hutbe geleneğinden dolayı Fatih camisinin özel bir konumu olduğu için yetkililerin soruna ivedilikle çözüm bulmasını istiyor. Amasra Kaleiçi Mahallesindeki tarihi Kılıçlı Fatih Camisinde bugün Bayram Namazında müezzin olmadığından Cami imamı hem bayram namazı kıldırdı, hem de namaz gametledi. Cami imamı müezzin olmadığından bu bayram hem hutbeyi hem de tespih dualarını okudu.

Fatih’in emaneti

Bayram ve Cuma namazlarında imam hutbeye çıktığında Fatih Sultan Mehmet’in bıraktığı kılıcı eline alarak hutbeyi bu şekilde okumaya devam ediyor. Cami cemaati “Mahallemizdeki tarihi Kılıçlı Fatih Camisine cumhurbaşkanları, başbakanlar, genelkurmay başkanları, bakanlar, büyükelçiler ve tüm devlet büyükleri geliyor ama bir müezzinimiz yok. Bayram ve Cuma namazlarında imam elinde kılıç hem namaz kılıyor hem de namaz gametleyip tespih dualarını okuyor, bir an önce tarihi Kılıçlı Fatih Camimize müezzin istiyoruz” diye tepkilerini dile getirdiler.

KILIÇLI HUTBENİN TARİHÇESİ

Fatih Sultan Mehmet Han, 1460 yılında Amasra’yı teslim almasının ardından kiliseden camiye çevrilen Fatih Camisi’nde her Cuma ve Bayram namazlarında hutbeye çıkan imam, hutbeyi eline aldığı kılıçla okumaya devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet Hanın, 1460 yılında 150 gemi ve 30 bin askeri denizden sevk ettiği Amasra’ya kendisi de kara yoluyla geldi. İlçeyi kuş bakışı gören Bakacak Tepesi’ne geldiğinde Fatih Sultan Mehmet, "Lala lala Çeşme-i Cihan, dünyanın cenneti bura mı ola" dediği rivayet ediliyor. Amasra’yı savaşmadan kan dökmeden teslim alan Fatih Sultan Mehmet, savaşın kazanılmasının bir simgesi olarak kiliseden camiye dönüştürülen Fatih Camisine kılıç bırakıyor. Fatih Camisinin de o tarihten bu güne kadar Cuma namazları ve Bayram namazlarında imam hutbeye çıktığında Fatih Sultan Mehmet’in bıraktığı kılıcı eline alarak hutbeyi bu şekilde okumaya devam ediyor.

Admin

AdminAdmin