EĞİTİM
Giriş Tarihi : 31-01-2023 21:03   Güncelleme : 06-03-2023 12:35

BANKALAR KAZANIRKEN, ÖĞRETMENLER KAYBEDİYOR

1 Şubat Çarşamba günü (Bugün) saat 14.00’te Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda banka promosyon ihalesi sendikalar, bankalar, Milli Eğitim yetkililerinin katılımıyla İl milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar Başkanlığında gerçekleştirilecek.

BANKALAR KAZANIRKEN, ÖĞRETMENLER KAYBEDİYOR

    2022 yılında enflasyon oranının artması eğitim çalışanın alım gücünün düşmesi, bankaların yüzde 500 lere varan kar oranı açıklaması, eğitim çalışanların iki yıl önce aldıkları banka promosyon ücretlerinin komik duruma düşmesi ve güncelliğini yitirmesi sonucu; Ekim 2022 tarihinde Bartın Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen, Eğitim İş başkanları olarak, bir araya geldik.

    Öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının, banka promosyonlarının güncellenmesi, bankaların yüksek karlılık oranlarında öğretmenlerin maaşının da katkısı olduğundan hareketle bu kardan payımızı almak için; Ortak tavır geliştirme konusunda defalarca Milli Eğitim Müdürü ve kendi aramızda toplantılar yaptık.

    Üyelerimizin önerileri doğrultusunda, ki Bartın’da bahse konu dört sendika ya eğitim çalışanlarının yüzde doksan beşi üye, ihale toplantılarının yetkili yetkisiz tüm sendikaların katılacağı açık ve şeffaf yürütülmesi konusunu önerdik. Ve Milli Eğitim Tarafından kabul edildi.

     2022 Kasım ayında Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitim çalışanlarını düşünerek, ihale için alt limit de belirledi ve şartnameye konuldu. Çünkü bu dönemde değişik kurumların otuz bin, kırk bin TL banka promosyonu aldığını gördük.

    Ama hiçbir banka yirmi bin rakamının üstüne çıkmadığı için ihale iptal oldu.

Ocak 2023 Ocak ayında gene sendikalar bir araya gelerek, Milli Eğitim Müdürünün de katkılarıyla süreç başladı.

    25 Ocak Çarşamba günü ihale masası kuruldu.

Masaya 6 adet kapalı zarf geldi.

Vakıflar ve Ziraat bankası sadece teşekkür yazısı gönderdi.

Finansbank 14.931,

İş Bankası 9.000

Yapı Kredi.  7.500

Halkbank. . 7.000                                                 

Teklif verdiler.

    Teklif verenlerin dışındaki bankalar ihaleye hiç katılmadı. Bazıları kuru bir teşekkür yazısı gönderdi. Bazı bankalar Eğitim çalışanlarını, Öğretmenleri kayda bile almadı. Duyumlarımız üzerine hatta bazı bankalar öğretmenlerin hesapları zaten bizde niye ekstra para verelim ki gibi söylemlere başvurduğu öğretmenler arasında konuşulur oldu.

Teklif verenlerden Yapı kredi ve İş bankası dışındakiler çekildi.

En son iş Bankası da çekildi.

    İhale 18.000 liraya Yapı Kredi de kaldı ve eğitim çalışanları ve öğretmenleri tatmin edecek bir rakam olmadığı ve ortalama 4 bin lira eski sözleşmeden kaynaklı çalışanların aldığı promosyonda geri ödeneceği için kabul edilmedi.

    Banka promosyon ihalesi ilçeler dahil yaklaşık 3 bin eğitim çalışanı adına yapılmış. Eğitim alanında örgütlü tüm sendikaların ve İl ve ilçe Milli eğitim müdürlerinin katılımı ile açık şeffaf bir şekilde yapıldığı için ayrıca Başta İl Milli Eğitim Müdürü olmak üzere tüm yetkililere Sendikalar adına teşekkür ederiz.

    Bu gelişmeler üzerine Sendikalar olarak, Milli Eğitim Müdürüne 1 Şubat Çarşamba günü tekrar ihale açılmasını önerdik.

    Öneri doğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğü hazırlıklarını yaptı.

Bankalara davet yazılarını gönderdi.

    1 Şubat Çarşamba günü (Bugün) saat 14.00 da Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda banka promosyon ihalesi sendikalar, bankalar, Milli Eğitim yetkililerinin katılımıyla İl milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar Başkanlığında gerçekleştirilecektir.

    Ayrıca 1 Şubat ihalesinden önce 27 Ocak Cuma günü Bartın Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen, Eğitim İş başkanları olarak, Banka müdürlerini ziyaret ederek, Bankalara açık net şunu söyledik.

    Yapılacak ihalede eğitim çalışanlarını Tatmin edecek teklifi veren anlaşılacak bankaya tüm diğer bankalardaki hesaplarımızı otomatik ödeme talimatlarımızı aktaracağımızı ve ihaleye katılmayan kayıtsız davranan bankalara da gereken dersi vereceğimizi açık net bildirdik.

TEKRAR ALTINI ÇİZMEK İSTERİZKİ

    Diğer kamu çalışanlarına 25 bin, 30 bin ler teklif eden bankalar, yaklaşık il genelindeki 3 bin öğretmen ve eğitim çalışanını sadece bir kamu çalışanı olarak görmesinler.

Bizler öğretmenler, toplumun içindeyiz. Öğrencilerimiz ile velilerimiz ile propoganda gücü çok güçlü bir meslek olduğumuz belli.

    Bartın da beş sendikanın çalışanların ortak çıkarları için bir araya geldiği bir ortamda bu ortamı değerlendirmeyen, maaşlarımız, alınterimiz üzerinden kar eden bankalar bu paydan öğretmene tatmin edici bir pay vermeyi düşünsünler ki. Öğretmenler ders vermeyi iyi bilirler. Bu süreçte de bankalar derslerini almaya kendilerini hazırlasınlar.

     Son olarak şunu belirtmek isteriz ki 1 Şubat Çarşamba ( yarın) yapılacak ihalede öğretmene tatmin edecek bir kar payı veren bankaya;

“-Maaş ve ek ders ücretlerimizi aynı gün diğer bankalara aktarmıyoruz.,

- diğer bankalardaki mevduat hesaplarımızı kapatıp ihaleyi alan bankaya aktarıyoruz,

-diğer bankalara ait kredi kartlarımızı kullanmıyor ve iptal ediyoruz,

- diğer bankalardaki Açık hesap (avans hesaplarımızı) kapatıyoruz,

-diğer bankalardaki Otomatik ödeme talimatlarımızı iptal ediyoruz,

- diğer bankalardaki Yatırım ve bireysel emeklilik hesaplarımızı ihaleyi alan bankaya taşıyoruz,

    Banka promosyon ihalesine katılacak olan tüm banka yetkililerine şimdiden teşekkür ederiz.

MUHAMMET AKÇA          

BARTIN EĞİTİM BİR SEN BAŞKANI

SEZAİ HANGİŞİ     

TÜRK EĞİTİM SEN BAŞKANI

SEDAT BORA

EĞİTİM SEN BAŞKANI

TUFAN ÖZPINAR

EĞİTİM İŞ BAŞKANI

AdminAdmin