SİVİL-TOPLUM
Giriş Tarihi : 20-11-2022 16:45   Güncelleme : 19-01-2023 11:45

Amasra Genel Maden İş’te hüzünlü kongre

Şube Başkanlığına Ümit Çınar ve Orhan Atay aday oldu.

Amasra Genel Maden İş’te hüzünlü kongre

    Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi’nin 12’nci Olağan Genel Kurulu Amasra’da Northdoor Otel Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hüznün hâkim olduğu Genel Kurulda, TTK Amasra Müessesesi’nde meydana gelen kazada şehit olan 42 madenci için Kuran-ı Kerim okundu.

    Genel Kurula GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, Amelebirliği Şube Yöneticileri, Amasra Şube Delegeleri ve işçiler katıldı.

     Genel Kurulun Divan Kurulu Başkanlığına GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu seçilirken, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Merkez Servisleri Şubesi Başkanı Aysel Kocabaş başkan yardımcılıklarına seçildi.

    GMİS Amasra Şubesi Genel Kurulu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

     Genel Kurulun açılışını yapan Amasra Şube Başkanı Birol Yalçın, şube genel kurul kararının önceden alındığını, yasal süreç nedeniyle kazanın ardından yapılmak durumunda alındığını belirterek, “Öncelikle Amasra Müessesemizde meydana gelen grizu faciası nedeniyle hepimize geçmiş olsun.

    Hayatlarını kaybeden 42 maden işçimiz olmak üzere bugüne kadar yaşanan iş kazalarında yaşamlarını yitiren tüm maden işçilerine Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve madenci camiamıza baş sağlığı diliyor, hepsini saygıyla anıyorum” dedi.

    Divan Kurulu Başkanlığına seçilen GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise “Böyle zor bir dönemde böyle buruk bir zamanda bu kongreyi yapmak kolay değil. Neticede yasal bir işleyiş var. Daha önce almış olduğumuz kararları yasal olarak yerine getirmemiz gerekiyor. Sendikamızın işleyişi için bunların yapılması gerekiyor.

    Bu manada kongremizi bugün gerçekleştireceğiz. Amasra Şube kongremizin öncelikle sendikamıza ve Türkiye işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

    GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de “Böyle bir günde burada bu kongreyi yapmak gerçekten kolay değil. İçimiz buruk, hepimiz çok üzgünüz” dedi.

Yeşil şunları söyledi: “14 Ekim tarihinde Amasra Müessesemizde yaşanan grizu faciasında 42 arkadaşımız hayatını kaybetti. Hepsinin ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun. Ailelerine sabır diliyorum. Yaralı arkadaşlarımız İstanbul’da. Onlara Allah’tan şifa diliyorum.

Böyle bir günde burada bu kongreyi yapmak gerçekten kolay değil. İçimiz buruk, hepimiz çok üzgünüz.

    Yasal süreç işlemek zorunda. Bugün burada toplandık ve Amasra Şubemizin 12’nci Olağan Kongresini yapıyoruz. Camiamıza TÜRK-İŞ’imize, madenci camiamıza hayırlı olur inşallah. Süreci en iyi şekilde yürütmek görevimiz.

    Biz 174 yıldır bu bölgelerde üretim yapıyoruz. Çok bedeller ödedik. En son Soma faciasından sonra iş sağlığı ve güvenliği önlemleri altında çok büyük gelişmeler oldu. Tabi bu gelişmelerin devamında kurumumuzda da çok büyük önlemler alındı ama ne yazık ki Amasra Müessesemizde böyle bir büyük kaza yaşandı. Böyle büyük bir kaza yaşandıysa muhakkak bir ihmal vardır. Bu ihmallerin araştırılması için komisyonlar oluşturuldu, adli süreç devam ediyor.

    Bizlerde sendika olarak yakinen takip ediyoruz ve bunun takipçisi olacağız. Hepimiz üzgünüz ama buradan bir ders çıkarmamız lazım. Bu büyük olay nasıl yaşandı, niye yaşandı bunları hep beraber oturup tartışmamız lazım. Bunları tekrar gözden geçirip nasıl bu kazaları tekrar yaşamayız, bunun derdine düşmemiz lazım. Nitekim yaptığımız da bu.

Bundan sonraki süreçte yeni seçilecek arkadaşlara başarılar diliyorum. Bizim görevimiz hiçbir zaman bitmedi bitmeyecek. Biz emek sınıfı adına, işçi sınıfı adına ne yapmamız gerekiyorsa, nasıl hareket etmemiz gerekiyorsa bu zamana kadar bunu yaptık.

    Genel Maden İşçileri Sendikası 76 yıllık büyük bir sendika. Geçmişi hepimiz biliyoruz. Aynı çizgide devam etmeye çalışıyoruz. Ben kongrenin hepimize hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.

SEÇİMLERE GEÇİLDİ

    Şube organlarına aday olanların konuşmalarının ardından seçimlere geçildi.

Amasra Şube Genel Kurulu’nda Şube Başkanlığına Ümit Çınar ve Orhan Atay, Şube Sekreterliğine Birol Yalçın ve Ali Deniz, Şube Mali Sekreterliğine Hüseyin Özerdoğan, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Hüseyin Çalışkan, Aydın Çetin ve Mehmet Yıldız aday oldular.

AdminAdmin