Şiddete uğrayan kadının sokakta çaresiz kalmasından engellenmesinden mi rahatsız oluyorsunuz?
Bartın Kadın Platformu basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı Bartın Kadın Platformu adına Eylem Yılmaz Dönertaş yaptı. Dönertaş açıklamasında; “ Geçtiğimiz günlerde yerel medyada "Bu sözler çok tartışılır’’ başlığıyla bir haber paylaşıldı.
Habere göre Bartın'a üyeleriyle buluşmaya gelen Mil Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, Türkiye'de aile içi Şiddete karşı kadını koruyan 6284 Sayılı "Ailenin Korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun, kaldırılması gerektiğini söylemiş.
Kaldırılması için Cumhurbaşkanına çağrıda bulunmuş. Bununla da yetinmemiş nafaka hakkına da laf edip doğurganlık oranının % 1 lere düştüğü bir ortamı yaşarken, tekrar nüfusun çoğalması için gerekli girişimlerin ve yatırımların yapılmasını önermiş. Haberi yayınlayan site, durumu, Genel Başkandan başta kadınlar olmak üzere toplumun birçok kesimini kızdırıp sarsacak şok sözler diye ifade etmiş.
Doğrudur! Bu söylemler kadınların en temel insan hakkı olan yaşam hakkını korumaya çalışan, eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren ve insanlık tarihi boyunca gasp edilen tüm haklarını mücadeleyle kazanıldığının farkında olan ve bu mücadeleden asla vazgeçmeyecek olan başta biz kadınları ve ortaçağ karanlığına karşı eşitlikçi bakan herkesi kızdırmıştır.
Fakat şunu da belirtelim ki bizi şaşırtmamış, şok etmemiştir
Bartın Kadın Platformu olarak bizi bu açıklamayı yapmak zorunda bırakan Mil Diyanet Sen Başkanı aracılığıyla toplumda yaratmaya çalıştıkları bu algılara karşı Bartın Halkıyla 6284 Sayılı kanuna bir göz atalım bakalım
6284 sayılı kanun Neymiş?
- Kanunun amacı? şiddet gören ya da şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların ve hatta tüm aile bireylerinin şiddete karşı korunmasını sağlayan yasadır.
Soruyoruz!
Amacı bu kadar net olan bir yasadan neden rahatsız oluyorsunuz? Kanun şiddete ilişkin iki ana tedbir öngörmektedir.
Biri koruyucu, diğeri önleyici tedbir kararları…
Polis, savcılık ve valilik tarafından alınabilecek koruyucu tedbirler arasında şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan beraberindeki çocuklara, uygun barınma yerinin sağlanması, psikolojik, mesleki ve hukuki ve sosyal bakımdan danışmanlık hizmeti verilmesi, kreş imkanı sağlanması gibi tedbirleri içeriyor.
Şiddete uğrayan kadının sokakta çaresiz kalmasından engellenmesinden mi rahatsız oluyorsunuz? Kaldı ki sosyal bir devlette şiddet görmese bite vatandaşın barınma sorununun çözmesi gerekirken veya çocuklara kreş hakkı sağlaması gerekirken kadın kamusal alandan uzak tutamazsın diye midir rahatsızlığınız!
Çok yakın zamanda İzmir’de hurda toplamak için dışarı çıkmak zorunda kaldığı için 1 ile 5 yaş arasındaki 5 çocuğun yanarak ölmesi Sosyal bir devlette yaşanacak bir durum mudur?
Doğurganlık oranı mı dediniz sayın Celaleddin Gül….
6284 sayılı kanunda hakim tarafından alınabilecek tedbirlere bir bakalım :
- Mesela şiddet uygulayan kişinin, şiddet gören veya şiddet tehdidi altında bulunan kadından, uzaklaştırma kararıyla ; eve, okula veya işyerine yaklaşmaması tedbiri
- Örneğin Bartın'da eşleri tarafından öldürülen Arzu Ar ve Vasfiye Çelikok uzaklaştırma kararına rağmen çocuklarının gözleri önünde öldürüldüler. Arzu Ar yetkililere 1 gün önce bildirdiği halde Hendek yanı’nda çocuğunun gözleri önünde vahşice katledildi.
6284 sayılı yasa yüzünden mi öldü Arzu Ar yoksa 6284 sayılı yasa uygulanmadığından mı?
Azize Gülmez’in de Arzu Ar'ın da, Vasfiye Çelikok'un, da 2024 yılında öldürülen 443 kadının da ölümü bu yasa uygulanmadığı içindir. Buradan tekrar ediyoruz: Dünyada şiddet gören tek bir kişi kalmayıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz!.
Ve tüm Bartın halkını da, bu zihniyete karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz…