GENEL
Giriş Tarihi : 14-01-2023 13:08   Güncelleme : 13-02-2023 12:34

Bartın Çiftçisi Fındığına Katma Değer Katıyor!

Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi Meyvelerini Vermeye Devam Ediyor.

Bartın Çiftçisi Fındığına Katma Değer Katıyor!

Proje kapsamında Bartın Merkez İlçeye bağlı Güzelcehisar Köyünden Ayşe ve Murat Kurt’a fındık kırma ve işleme tesisi kuruldu.

FINDIK ÜRETİCİLERİ, PROJE KAPSAMINDA 100.000,00 TL HİBEDEN FAYDALANACAK

    100 bahçede uygulanan proje sayesinde birim alanda verimlilik ve üründe kalite arttı. Oluşan farkındalık verim ve kalite artışıyla birleşince fındık işleme ve paketleme tesisleri kurulmaya başlandı.

    Müdürlük fındık tarımında üretim, işleme ve pazarlamayı bütüncül bir yaklaşımla ele alarak,  girişimci çiftçileri finansman desteği sağlayan KOSGEB ve diğer kuruluşların destekleriyle buluşturmak suretiyle başarılı çalışmalara imza atıyor.

    Bartın Merkez İlçeye bağlı Güzelcehisar Köyünden Ayşe ve Murat Kurt’a fındık kırma ve işleme tesisi kuruldu.

    Üreticimiz, ilimiz fındık üreticileri arasında üretim kapasitesi bakımından ilk sırada yer almaktadır. Yıllık 25 ton ürün alan üreticimiz, sadece kendi ürünü işlemek amacıyla değil diğer fındık çiftçisinin ürünlerini de işleyecektir. Kabuklu fındığını tesise getiren çiftçilerimiz ücret karşılığında kırılmış, kavrulmuş ve paketlenmiş ürününü alıp uzun süreli şekilde muhafaza edebilecek ve ürünlerini daha yüksek fiyattan satabileceklerdir.

    İl Müdürlüğümüzce uygulanmakta olan ve büyük yankı bulan “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi” uygulamasına dahil olan üreticimizin birim alandaki verimliliği ve ürün kalitesi daha da artacaktır. Yaklaşık 25 ton olan fındık üretiminin proje sonrasında 40 tona çıkarılması hedeflenmektedir.

    Fındık işleme tesisi İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün teknik çalışmaları ve KOSGEB-Genç Girişimci Projesi finansman desteği ile kurulmuştur. Üreticimiz, Proje kapsamında 100.000,00 TL hibeden faydalanacaktır.

    Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder konuşmalarında " fındık işleme tesisinin girişimci çiftçilerimiz tarafından kurulan ikinci fındık işleme tesisi olduğunu ve bu işletmenin tesisinde verdiği desteklerden dolayı KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu’ na teşekkürü borç bildiğini söyledi.

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nca uygulamaya konulan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında desteklenerek ilimizde uygulamalarına başlanılan "Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi" Başarılı Bir Ekonomik Model Proje Olarak Meyvelerini Vermeye Devam Ediyor.”

AdminAdmin