GENEL
Giriş Tarihi : 24-12-2023 15:47   Güncelleme : 08-01-2024 17:03

Asırlık ağaçları kökünden söktü!

Fırtına hayatı felç etti!

Asırlık ağaçları kökünden söktü!

   Ahşabını fırınlarda yakarak tarihimizi yok ettik, en azından Anıt nitelikteki yaşayan ağaçlarımıza özenle sahip çıkalım bari.

    Batı Karadeniz'de iki gün etkili olan şiddetli fırtına Bartın'da çatıları uçurdu, elektrik tellerini kopardı, asırlık ağaçları bile kökünden sökerek yere devirdi.

    Bartın merkezdeki İstiklal İlkokulu bahçesindeki asırlık ıhlamur ağacı da yıkılan tarihi ağaçlardan biriydi. Bugüne kadar sayısız fırtına atlatan tarihi ağaç bu kez fırtınanın şiddetine dayanamadı.

    Yıkılan ağaçların elektrik tellerini kopardığı ilde hayatı adeta felç eden fırtınada seralar da büyük zarar görürken bir vatandaş okul bahçesinde devrilen asırlık ıhlamur ağacıyla ilgili üzüntüsünü sosyal medya hesabından şöyle paylaştı; “Batı Karadeniz Bölgesini etkisi altına alan fırtına afetleri can ve mal kayıplarına neden olmaya devam ediyor.

    Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk bayraklı "Kafkametler" adlı kuru yük gemisi, 19 Kasım'da Karadeniz bölgesinde etkili olan fırtına nedeniyle Ereğli Limanı'ndan çıktığı sırada askeri bölgedeki mendireğe çarparak batmıştı ve 12 kişilik mürettebatından kurtarılan olmamıştı.

SERACILARIN AFETE BAĞLI ZARARI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMIYOR

    Fırtınalar ilimizde de etkili olarak özellikle köy ve mahallerimizde kurulu sera yapılarına zarar veriyor. Sera iskeletleri ve örtü naylonu zarar görüyor. Hasar tespitleri yapılıyor ve yapıldığı gibi kalıyor. Seracıların afete bağlı zararı devlet tarafından karşılanmıyor.    Karşılanmıyorsa tespiti için dünyanın masrafı neden yapılıyor? Bir de anıt ağaçlar boyutu var.

    Fırtınalar nedeniyle tescilli ve korunmaya muhtaç ağaçlar zarar görüyor.  Millet bahçesi deki tarihi çınar ağacı devrilmişti.

ANIT AĞAÇLAR KADERLERİNE TERK EDİLMEMELİ

    Bu defa da İstiklal İlkokulu bahçesindeki asırlık ıhlamur ağacı kökünden devrildi. Tek sevindirici yanı afetin hafta sonu tatilinde yaşanması. Ya okul açıkken yaşansaydı düşünmesi bile ürkütücü. Anıt ağaçlar kaderlerine terk edilmemeli. Tescillenmiş, etiketlenmiş olarak Allah'a emanet bir vaziyette bırakılmamalılar.

IHLAMUR AĞACININ BUDAMA VE BAKIMI YAPILSAYDI HAYATINA DEVAM EDİYOR OLACAKTI

    Yetkililer ve görevli kurullar kültürel bakımlarını ve emniyet tedbirlerini almalı, belirli periyotlarla takip ve kontrollerini yapmalılar. Ihlamur ağacını budama ve bakımı yapılsa idi hayatına devam ediyor olacaktı.

    Ahşabını fırınlarda yakarak tarihimizi yok ettik, en azından Anıt nitelikteki yaşayan ağaçlarımıza özenle sahip çıkalım bari.

AdminAdmin