Amasra’da TTK’ya ait maden ocağında 14 Ekim Cuma akşamı 18.15 sıralarında meydana gelen grizu patlaması, son işçiye 15 Ekim cumartesi günü öğleden sonra ulaşılmasıyla 41 can kaybı ile sonuçlandı. 58 işçinin kurtarıldığı kazada yaralı 11 işçi hastanelerde tedaviye alındı.
11 yaralıdan durumu ciddi olan 6’sı İstanbul’a sevk edildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin Cuma gecesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Lideri Meral Akşener ve Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce Cumartesi günü Amasra’ya gelerek patlamada hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralı olarak kurtulan işçilere de acil şifalar dilediler.
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı ve hemen 3 savcı görevlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Amasra’ya 4 müfettiş gönderdi. Maden şehidi 41 işçiden bazılarının cenazeleri cumartesi günü hazin törenlerle gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Maden Ocağında eksi 300 ve eksi 350 kotlarında meydana gelen patlamanın ardından bütün kurumlar seferber oldu. 110 işçinin bulunduğu galeride yaşanan patlama nedeniyle ülkede bir anda bütün gözler Bartın Amasra’ya çevrildi. Bir yandan arama kurtarma faaliyeti yürütülürken diğer yandan da ulaşılan yaralı işçiler çeşitli illerdeki sağlık kuruluşlarına sevk edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu yürütülecek soruşturma ile ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır. Artık madenlerimizde hiçbir eksik ve gereksiz risk görmek istemiyoruz. Maden kazalarını tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin çabaları içindeyiz. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak, bu devletin ve onun en yüksek temsilcisi olarak bizim boynumuzun borcudur” dedi.