'Kimse Amasra'dan büyük değildir'

Amasra toz duman, açıklamalar art arda!

YEREL YÖNETİMLER - 19-02-2023 13:39 1363 kez okundu.

'Kimse Amasra'dan büyük değildir'

Amasra’daki imar tartışmaları, Zonguldak İdare Mahkemesinin belediyenin planını iptal etmesinden sonra yeniden alevlendi.

    Amasra Kültür ve Turizm Derneği, mahkeme kararıyla da hukuka uygun olmadığı ortaya çıkan imar planından dolayı Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve meclis üyelerini belediye kaynaklarını kötüye kullanmakla suçladı.

    Çakır ve meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen dernek açıklamasında "kimse Amasra'dan büyük değildir" denilerek şu ifadelere yer verildi:

    Amasra Belediye Başkanı Sayın Recai Çakır’ın Derneğimizi ve Derneğimiz yönetim Kurulunu hedef alan ve halkımızı yanlış bilgilendirdiği basın açıklamasına derneğimizce cevap verme zorunluluğu doğmuştur.

Değerli Amasralılar.

    Amasra Kültür ve Turizm Derneği ilçemizin en büyük sivil toplum kuruluşu olarak 2006 yılında ilçemizde kurulmuş olup; ilçemizin tarihi ve kültürel değerlerini korumayı, yerli ve yabancı fuar ve organizasyonlarda tanıtıp turizm gelirlerinin gelişmesini ve kent kimliği ile kültürünü gelecek nesillere aktarılmasını amaçlamış bir sivil toplum kuruluşudur.

    Amasra Kültür ve Turizm Derneği her zaman haddini ve hukukunu bilmiş kamu kurum ve kuruluşlarına dernek tüzüğü çerçevesinde destek olmak için çalışmıştır.

    İlçemizin turizm gelirlerinin gelişmesinde tanıtılmasında çalışmalar yapmış ve yapmaktadır.

    Sayın başkanın son yapmış olduğu basın açıklamasında derneğimizi hedef alan açıklamalarını üzüntü ile takip ettik, Ülkemizin yaşadığı bu büyük deprem felaketinde gündemimiz oradaki yurttaşlarımıza yardım toplamak ve onların dertleri ile dertlenmek olması gerekirken tüm enerjimizi sayın başkanın gerçeklerle örtüşmeyen beyanlarına cevap vermek için harcıyoruz.

    Hem derneğin tüzel kişiliğini hem de seçilmiş yönetim kurulunu tek tek hedef almış. Suçlu ve sorumlu olan etmiştir. Böylece kendini hâkim yerine de koymuştur. Dezenformasyon yasasına göre halkı bilerek yanıltmak suçtur.

    Sayın başkanın hezeyanını anlamakta güçlük çekiyoruz ve bunu bizim gündemiz dışında seçim kaybetme endişesine bağlıyoruz. Politikada retorik yapılmasına  (demogoji) sıkça rastlansa da etik değildir.

Değerli Amasralılar…

    Amasra ilçesi 3000 yıllık çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış antik bir kent üzerine kurulmuş Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden olması sebebi ile ilçe merkezinde koruma amaçlı imar planı olası gerekli olduğunun herkes gibi derneğimiz de bilincindedir.

    Ancak Amasra Belediyesinin 2017 yılında ihalesini yaparak hazırlattığı ve sayın başkanın döneminde düzenlemesi biterek onaya sunulan koruma imar planındaki kanunsuzluklara ilçemizdeki 200 parselden vatandaşlarımız itiraz etmiş ve itirazları kabul görmeyerek mahkeme yolu belediye başkanlığınca gösterilmiştir.

    Amasra ilçesinin de bir sivil toplum kuruluşu olarak Termik Santral Tehlikesine nasıl tepki gösteriyorsak toplumun çoğunluğunun karşı çıktığı ve yeniden değerlendirilmesini istediği bir koruma amaçlı imar planına derneğimiz olarak sessiz kalmamız mümkün olamamakla birlikte sayın başkanın açıkladığı gibi mevcut yapılaşmanın ve insanların evlerinin tadilat etmesinin önünde de şu anlık bir engel bulunmamaktadır.

    Gerek Amasra belediyesine gerek İdari Mahkemeye yapılan 200 civarındaki itiraz iptal edilen planın tutarsızlığı en önemli parametreleri sen biridir.

    Sayın Başkanın derneğimize kullandığı dil ve suçlayıcı ifadeler Amasra belediye Başkanına yakışmaz bir haldir. Kendisi derneğimizi istediği zaman ziyaret edebilir hatta ve hatta bizleri davet edip konu ile ilgili ortak akıla başvurabilir idi.

    Amasra’nın geleceğini korumak için Derneğimizce açılan itiraz davası ile iptal edilen koruma amaçlı imar planı ile korunan Amasra ilçesi olmuştur.

    Derneğimiz Amasra Halkının menfaatlerine hizmet etmektedir. Böyle bir planın mahkemece adeta onanması zaten beklenemez idi, adalet yerini bulmuştur. Sayın başkanın bizce talihsiz açıklamasında iddia ettiği bazı konu başlıklarına cevaplarımız şöyledir.

    1- kale surları Kültür ve Turizm Bakanlığınca planlanmakta ve temizlik ve restorasyon projeleri hazırlanmakta ve ödeneği hazırdır. Derneğimizce takip edilmektedir.

    2- Amasra Antik Tapınak alanı kazısı Amasra Müze Müdürlüğü kazı başkanlığında Bartın Üniversitesi ve Amasra Kaymakamlığı destekleri ile devam etmektedir.  Ve Antik Alan Kazıları 2023 yılında da devam edecektir. Derneğimizce Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğüne kazı desteği için proje sunulmuştur.

    3- Kaleiçi ve Bostepedeki hane sahipleri evlerini tadilat yaptırmak isterse zaten mevcutta imar müdürlüğünüzün yetkisi olmadığından izin işlemleri belediye başkanlığına ait değildir. Karabük Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan proje ile izin alınarak yapılır ve bu konuda herhangi bir engel yoktur.

    4- Zonguldak idari mahkemesine itiraz davasını kişiler değil dernek açmıştır. Makamınızca kişilerin hedef gösterilmesi dezenformasyon yasasına göre suçtur. Dernek yöneticilerimiz hukuki haklarını kullanacaklardır.

    5- Hukuk tarihine altın harflerle ismini yazdıran sayın başkanımız kaybedilen davada kazanan kanunun hakkı bulduğu derneğimizi suçlu göstererek hukuk önünde suç işlemiştir.

    Değerli Amasralılar sayın belediye başkanımızın bahsettiğinin aksine tüm Amasra’yı etkilemeyen bu koruma amaçlı imar planına 200 parsel sahibi itiraz etmiş ve belediye meclisi ve komisyonları tarafından kabul görmeyerek kendilerince mağdur edilen vatandaşlarımıza dava yolunu açmışlardır.

    Dava 200 dilekçe sahibi adına derneğimizce açılmıştır. Davamız zonguldak Bölge İdari Mahkemesi tarafından incelenmiş ve bilirkişi raporu ile karara bağlanarak yüce Türk adaleti huzurunda iptal edilmiştir.

    Sayın başkanın halkın yanında kanunun koruyucusu olması gerekirken adaletin kararına hala daha bir arka kapı ve suçlu gösterme çabasını anlamamaktayız.

    Tarafında her zaman iletişim kapılarımız açıktır. Ancak şunu belirtmek isteriz ki Amasra Belediyesinin her bir kurusu bu kentte yaşayanlarındır o yüzden ki iptal olan koruma amaçlı imar planına inatla onay veren başta belediye başkanı ve meclis üyelerinin hepsine belediyemizin kaynaklarını haksız yere kullanmaktan dolayı suç duyurusunda bulunacağımızı bildirir tek amacımızın halkın sesini ve isteklerini yerine getirmek olduğunun bilinmesini istiyoruz.”

    Kimse Amasra’dan büyük değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur!

Amasra Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu

******

ESKİ BAŞKAN AÇICI’NIN AÇIKLAMALARI VE KAMU YARARINA HABER YAPAN GAZETECİLERİN DE HAKLILIK PAYI ORTAYA ÇIKMIŞ OLDU

    Amasra Belediyesinin planı daha önce tartışma konusu olmuş, geçtiğimiz yıl 3 dönem seçilmiş Amasra eski Belediye Başkanı Yüksek Mühendis Mimar Rıfat Açıcı Amasra Belediyesi Meclis Kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım koruma amaçlı imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planına karşı çıkarak açıklamalarda bulunmuştu.

    Amasra eski Belediye Başkanı Yüksek Mühendis Mimar Rıfat Açıcı’nın açıklamaları basında geniş yankı bularak  haber konusu olmuştu.

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır Rıfat Açıcı’nın açıklamalarını haber yapan gazetecilere de tepki göstermiş ve tartışma konusu olmuştu. Nihayet Zonguldak İdare Mahkemesi kararını verdi ve söz konusu imar planı iptal oldu.

    Eski başkan Açıcı’nın açıklamalarını kamu yararına haber yapan gazetecilerin de haklılık payı ortaya çıkmış oldu.

SÖZ KONUSU İMAR PLANINA BİR DÖNEM ÖNCEKİ AMASRA BELEDİYE BAŞKANI EMİN TİMUR’DA TEPKİ GÖSTERDİ

    Bir dönem önceki Amasra Belediye başkanı Emin Timur’da Recai Çakır’ın videolu açıklamasına tepki göstererek sosyal medya paylaşım sayfasından yaptığı açıklamada; “ Hukuka saygılı olduğunu iddia eden başkana bakın: idari mahkeme planı iptal etmiş, dernek yöneticilerini isim vererek hedef gösteriyor. Vay canına. Yine laf ebeliği yine yalanlar. Hatta neredeyse mahkemeyi de suçlayacak atıfta bulunuyor.” İfadelerine yer verdi.

MALUM İMAR PLANINA AMASRA ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARI ALİ YILDIRIM VE COŞKUN DEMİREL’DE KARŞI

    Edinilen bilgiye göre Amasra eski Belediye başkanı Coşkun Demirel’inde söz konusu imar planına karşı olduğu öğrenilirken yine Amasra eski Belediye başkanı Ali Yıldırım’da Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen malum imar planı haberini paylaşarak tepkisini gösterdi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Başkan Yalçınkaya’nın Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Yalçınkaya’nın Ramazan Bayramı Mesajı

08-04-2024 - YEREL YÖNETİMLER

Vali Arslan'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Vali Arslan'ın Ramazan Bayramı Mesajı

08-04-2024 - YEREL YÖNETİMLER

Haber Sitemizde Yayınlanan Haber ve Köşe Yazılarının Hukuki Sorumlulukları Kendilerine Aittir