Ağaçları Nermin abla kurtardı!

Kanlıırmak caddesindeki koordinasyonsuzluk elektrikten sonra bu kez ağaçları vurdu.

GENEL - 22-11-2023 21:22 1084 kez okundu.

Ağaçları Nermin abla kurtardı!

    Ancak geniş çaplı kesime duyarlı vatandaş Nermin Kadırga Kılıç’ın çabaları engel oldu. Muhtar Turgut Altınçubuk’da kesim yapanlara sert tepki göstererek müdahalede bulundu.

    Irmak ıslah projesini uygulayan şirket ve bu işin kontrolörü olan Devlet Su İşleri (DSİ) Bartın Şube Müdürlüğü ile elektrikleri yer altına alan şirket ve belediye arasında eşgüdüm halinde koordineli bir çalışma yapıl(a)maması Kanlıırmak caddesini kaosa sürükledi.

Arif Üçler, Kanlıırmak caddesinden bildiriyor…

    Bartın ırmağı ve yan kolları ıslahı 1. Kısım inşaatı adı altında uygulanmaya başlanan proje sorun çıkarmaya devam ediyor. Islah projesi kapsamında fore kazık çakma işlemi devam eden Kanlıırmak caddesinde iş makinelerine engel olduğu gerekçesiyle kesilmeye başlanan çınar, akasya, ceviz ve kavlan cinsi ağaçları duyarlı vatandaş mahalle sakini emekli diş hekimi Nermin Kadırga Kılıç kurtardı.

KATLİAMA ENGEL OLDU

    Bartın’ın tannmış eczacılarından merhum Sevilir Kadırga’nın kardeşi olan ve İstanbul’da diş hekimliği yaptıktan sonra emekliye ayrılan Nermin Kadırga Kılıç caddeki evinin tam karşısında ağaç kesimi yapılırken görevlilere tepki göstererek isyan etti.

    Nermin Kadırga Kılıç muhtar Turgut Altınçubuk’u, Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş’i, belediyeyi ve mahalle sakinlerini arayarak ağaç katliamı yapıldığını anlattı ve buna derhal engel olunması gerektiğini söyledi.

    Caddedeki tarihi ahşap evlerinde mühendis eşi Recai Kılıç ile birlikte yaşayan Nermin Kadırga Kılıç, iş makinelerinin çalışmasını zorlaştıran ağaç varsa budama ile sorun çözülebilecekken kesim yapılmasının yanlış olduğunu belirterek buna izin vermeyeceklerini söyledi.

DEPREM GİBİ SALLIYOR

    Şirket görevlileri ile tartışan çevreye duyarlı memleket sever mahalle sakini Nermin Kadırga Kılıç ağaçların oksijen sağladığını, onlar sayesinde nefes aldıklarını, erozyondan ve sıcaktan korunduklarını ifade ederken, bir başka soruna daha dikkat çekti; Fore kazıklar çakılırken evimiz sallanıyor. Adeta 2-3 büyüklüğünde deprem oluyor. Çok korkuyoruz. Ayrıca yollarımız, kaldırımlarımız delik deşik ve çamur içinde. Sokağa adım atamaz haldeyiz” dedi.

İZİNSİZ AĞAÇ KESİLEMEZ

    Muhtar Altınçubuk ve duyarlı mahalle sakinleri hemen olay yerine gelerek ağaç kesimi yapan görevlilere tepki gösterip müdahale etti. Bu sırada gazeteciler de geldi. Durun, yapmayın, etmeyin, kıymayın ağaçlara deyinceye kadar 4-5 ağaç bazısı kökünden bazısı da yarısından kesildi.

    Muhtar Turgut Altınçubuk şirket görevlilerine yaptıklarının yanlış olduğunu, ağaçların izinsiz kesilemeyeceğini, burada kesim yapmak yerine Orman İşletmesi ve Belediye ile işbirliği halinde yapılacak bir budama çalışmasının sorunu çözebileceğini söyledi.

MAHRUMİYET BÖLGESİ GİBİ

    Altınçubuk “Buraya önce elektrik şirketi girdi. Teller yer altına alındı. Hemen akabinde ırmak ıslah projesi uygulanmaya başlandı. Fore kazıklar çakılırken kablolar zarar gördü. Ekim ayından bu tarafa sokak lambaları yanmıyor. Caddemizden bırakın geceyi akşam saatlerinde bile geçmek mangal gibi yürek istiyor. Burada yürüyüş yolu da var. Güvenlik sorunumuz var. Hiçbir önlem yok. Ayrıca yazın elektrik çalışmasından dolayı toz içinde kalmıştık, Şimdi de çamur içindeyiz. Yollar delik deşik. Karanlıkta göz gözü görmüyor. Berbat durumdayız” diye konuştu.

HATA ÜSTÜNE HATA

    Sorunların kurumların ve kuruluşlarn birbirinden habersiz çalışma yapmasından kaynaklandığını belirten Altınçubuk “Koordinasyon, işbirliği bir türlü sağlanamadı. Öyle anlaşılıyor ki herkes kafasına göre hareket ediyor. Ondan sonra da böyle oluyor. Elektrikle ilgili koordineli olunsaydı kablolar patlamaz, sokak elektriksiz kalmaz, yol tekrar kazılmaz, yeniden kablo döşenmesine gerek kalmaz, emekler ve paralar da boşa gitmezdi. Ağaç kesimi öncesi ilgili kurumlar koordinasyon sağlasa olay bu noktaya gelmez, basit bir budama işlemi ile sorun çözülürdü” dedi.

BİZİM NE GÜNAHIMIZ VAR?

    Kanlıırmak caddesinin bağlı olduğu Okulak mahallesinin muhtarı Turgut Altınçubuk “Öğrendik ki bizim caddemizde yol kenarı delinerek çakılan fore kazıklar boydan boya Yalı’dan geçip Gazhane’ye kadar giderken bu kez yolun altından ırmağa yakın yerden çakılacakmış. İyi de bizim günahımız neydi? Kanlıırmak caddesinin fore kazıkları neden yolun dışından çakılmadı? Yaklaşık iki aydır biz neden bu eziyeti çekiyoruz? Yol gitti, kaldırım gitti, elektrikler gitti, ağaçları da son anda kurtardık. Bakalım daha başımıza neler gelecek?” şeklinde konuştu.

BURADA ZEMİN ÇOK HASSAS

    Gazeteci Arif Üçler’e yaptığı açıklamada önemli bir konuya daha dikkat çeken Altınçubuk, “Kanlıırmak caddemiz ağır vasıtaların geçişine uygun değil. Hatta bu konuda caddemizin bir trafik yasağı da var. Sebebi cadde zemininin, yolun altının ağır tonajlı araçların geçişine müsait olmaması. Bu tür araçlar geçerken cadde üzerindeki evlerde sarsıntı oluyor. Ama gelin görün ki şimdi burada devasa iş makineleri yeri delerek metrelerce altına iniyor. Tabii bu da sarsıntıya yol açıyor” diye konuştu.

DOĞAL SİT ALANI

    Seli önlemek için uygulanan ırmak ıslahı projesi için bir başka üzerinde durulması gereken konu da ırmak kenarlarının doğal SİT alanı olması ve burada bir çivi dahi çakılacak olsa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınması gerektiği.

    Bu iznin olup olmadığı bilinmiyor. Ayrıca bu proje için yapılan tabela duyurusunda işe başlama tarihi 1 Şubat 2023 olarak gösterilirken işe neden 9 ay sonraki ekim ayında başlandığı da merak konusu.

    Elekrik şirketinin kaldırım kenarında yer altına aldığı kabloların fore kazık çakılırken zarar görmesi sonucu sokakları ekim ayından bu yana karanlıkta olan Kanlıırmak caddesinde şimdi de ağaçlar zarar gördü. Çamur içindeki caddede vatandaşlar sokağa çıkamaz halde.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Gandi'nin 8 öğretisi!

Gandi'nin 8 öğretisi!

29-04-2024 - GENEL

'Bunlar benim gerçek dostlarım'

'Bunlar benim gerçek dostlarım'

10-04-2024 - GENEL

Haber Sitemizde Yayınlanan Haber ve Köşe Yazılarının Hukuki Sorumlulukları Kendilerine Aittir