SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-03-2024 12:19   Güncelleme : 01-04-2024 00:37

'Ruhumuzu da doyurmalıyız!

Akmaz; Fiziksel hayatımız ne kadar önemliyse metafizik (ruhsal) hayatımız da o kadar önemli.

'Ruhumuzu da doyurmalıyız!

    Kaderci ve genellikle kendini düşünüp paylaşımcı olmayan 'egoist' bir toplum haline geldiğimizi belirten Refik Akmaz "Başkası için yaşanmayan hayat, hayat değildir" dedi.

Kader bizim davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkar diyen Kişisel Gelişim Uzmanı Refik Akmaz, 11. Konferansını "İnsan, fizik ve de metafizik" konu başlığı altında verdi.

SORUNLARIN TEMELİNDE BU VAR

Akmaz "Fiziksel ve ruhsal yapımız var. Ruhsal yanımız metafiziksel yanımızdır. Ve en az fiziksel yanımız kadar önemlidir. İnançlar, insanlara ve hayvanlara yardım etmek, hobi edinmek, resim, müzik, yazı ve bahçe işleri gibi aktiviteler aile, arkadaşlar ve topluluk bağlantıları, insanların duygusal ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Ruhsal doyum çok önemlidir. Toplumdaki sorunların temelinde yatan sebeplerden biri budur. Ruhsal boşluklar mutlu ailenin ve bilinçli çocuğun oluşmasına engel olur" diye konuştu.

PAYLAŞIMCILIĞI ÖĞRETMELİYİZ

Akmaz "Yapılan araştırmalarda şuç işleyen kişilerde ruhsal ihtiyaçların eksik olduğu görülmüştür. Fizik ve metafizik bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu kanatlar uyumlu çalışmazsa kuş uçamaz. Çocukların ruhsal desteklere de ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır ve bu konu ihmal edilmemelidir. Çocuklara her şeyi alarak onları konfor alanında tutmamalıyız. Çocuklara paylaşımcılığı da mutlaka öğretmeliyiz" şeklinde konuştu.

BU KONUDA SINIFTA KALDIK

Bazı kişilerin ruhsal boşluklarını bağımlılık yaratan içki-sigara gibi zararlı alışkanlıklarla doldurduklarını, bunun da başka sorunlara yol açtığını anlatan Akmaz belediye sosyal tesislerinde AKTIP Teknoloji ve Sosyal Bilimler Derneği organizasyonu ile düzenlenen konferansında ruhsal ihtiyaçları karşılamada toplum olarak yetersiz olduklarını ve sınıfta kaldıklarını söyledi.

BÜTÜN BİLGİLER CEBİMİZDE

Bilgi okyanusu içinde yaşadığımızı, bilgiye çok kolay ulaşıldığını, günümüzde bilginin edinilmesinden çok kullanılmasının önemli hale geldiğini de belirten Akmaz özetle şunları söyledi; Hayatın akışı fizik kanunlarının uygulanmasıdır. Bu akışı düşünmek, neden, niçin, nasıl diye sorgulamak sağ beynin işidir ve fizik ötesidir yani metafiziktir. Metafizik görülmeyen, dokunulmayandır.

Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar alamayız. Bilinmeyenlerin keşfi davranışların aykırılığından ortaya çıkar. Modern Hindistan'ın kurucusu Mahatma Gandi'nin felsefesinde 8 tanım var. Bunları bilip uygularsak kendimizi tanırsak hayat bizim için daha kolay olur. Bu eğitim çalışmalarıyla farkındalık oluşturmaya çalışıyorum. Sizlere balık vermiyorum balık tutmayı öğretiyorum.

KİTAPLARI OKUYUN, YAŞAYIN...

İş hayatında Alman mantalitesinin önemine de değinen Akmaz şöyle devam etti; Plan, program, disiplin demek olan Alman usulü çalışma ile Alman standartlarını yakalayarak başarıya ulaşmak mümkün. Yaşam biçimini güçlendiren kitaplar okuyun. Kitapları okuyun ve yaşayın. Bu konferanslarda sizlere okuduklarımı ve yaşadıklarımı anlatıyorum. Bu konferanslar aynı zamanda benim ruhsal ihtiyaçlarımı da karşılıyor. Günlük yaşamda olumlu kelimeler kullanın. Mesela hastalık çağrıştıran 'geçmiş olsun' yerine 'sağlıklı günler dilerim' deyin.'

Konferansı çok sayıda kişi ilgiyle takip etti.

Haber/Fotoğraflar: Arif ÜÇLER

AdminAdmin