Bartın’da 2026 yılı fındık hasadı, merkeze bağlı Arıönü köyünde düzenlenen Fındık Hasat Şenliği ile başladı. Tarlaya inen protokol üyeleri ve üreticiler, sezonun ilk fındıklarını birlikte toplarken, gözler bu yıl beklenen rekolteye çevrildi.
Arıönü köyünde gerçekleştirilen programa Bartın Valisi Nurtaç Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Türkmen, Arıönü Köyü Muhtarı Coşkun Kazım Kara, il protokolü ve çok sayıda fındık üreticisi katıldı.
Tarlada Hem Hasat Hem Kokarca Mücadelesi
Şenlik kapsamında fındık bahçesine giren Vali Nurtaç Arslan, üreticilerle birlikte fındık topladı. Hasat sırasında ise üreticilerin en büyük sorunlarından biri olan kahverengi kokarca zararlısı bir kez daha gündeme geldi.
Fındık bahçelerinde incelemelerde bulunan Arslan, geçmiş yıllarda Bartın’da yaklaşık 12 bin ton seviyesinde gerçekleşen fındık üretiminin bu yıl 14 bin tona ulaşmasının beklendiğini söyledi.
Verimin artmasında üreticilerin emeğinin büyük önem taşıdığını belirten Arslan, kokarca zararlısına karşı mücadelenin de aralıksız sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
“14 Bin Ton Hasat Bekliyoruz”
Bartın’ın tarımsal üretiminde fındığın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Arslan, 2026 sezonunun önceki yıllara göre daha verimli geçmesini beklediklerini ifade etti.
Arslan, fındık üretimindeki artışın sevindirici olduğunu ancak kokarca zararlısının hem verim hem de ürün kalitesi açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Kokarcaya Karşı İki Koldan Mücadele
Bartın’da kahverengi kokarcaya karşı yürütülen çalışmaların yalnızca ilaçlamayla sınırlı olmadığına dikkat çekildi.
Tarım ekipleri tarafından sürdürülen mücadelenin yanı sıra, zararlının doğal düşmanlarından biri olan samuray arısının kullanıldığı biyolojik mücadele çalışmaları da devam ediyor.
Kokarcanın fındığın yanı sıra çok sayıda tarımsal ürüne zarar verebildiğine dikkat çeken Vali Arslan, mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için üreticilerin de sürece aktif olarak katılması gerektiğini belirtti.
“Bu Mücadeleyi Hep Birlikte Yürütmeliyiz”
Vali Arslan, kokarca ile mücadelenin yalnızca kamu kurumlarının çabasıyla yürütülemeyeceğini belirterek üreticilere önemli bir çağrıda bulundu.
Üreticilerin bahçelerinde gerekli tedbirleri almasının büyük önem taşıdığını ifade eden Arslan, sezonun ardından zararlının kışlaklara geçmesiyle birlikte kışlak mücadelesinin de yeniden başlayacağını söyledi.
Arıönü’nde Hasat Bereketi
Fındık Hasat Şenliği’nde Arıönü Köyü Muhtarı Coşkun Kazım Kara tarafından Vali Arslan ve beraberindeki protokol üyelerine yöresel ürünler ikram edildi. Program kapsamında konuklara çeşitli hediyeler de takdim edildi.
2026 fındık hasadının üreticiler açısından bereketli geçmesi temennisinin öne çıktığı etkinlikte, yeni sezonun Bartınlı fındık üreticilerine bol kazanç getirmesi dileğinde bulunuldu.
Bartın’da fındık hasadı böylece resmen başlarken, üreticilerin bu sezonki en büyük beklentisi ise yüksek rekoltenin yanı sıra kokarca zararlısının ürün üzerindeki etkisinin en aza indirilmesi.