Tarımda örnek köy Güzelcehisar’da turunçgil üretimi yaygınlaştı.
Akdeniz iklimine özgü limon, mandalina ve portakal gibi meyvelerin başarıyla yetiştirildiği Güzelcehisar’da kivi ve nar’ın yanı sıra zeytin üretimi de var. Çilek ve fındıkta da söz sahibi olan köyde ayrıca üzüm, incir, kiraz, dut ve erik de bol. Meyve cenneti köyde ıhlamur da önemli bir geçim kaynağı.
Haber-fotoğraf/ Arif ÜÇLER
Bir zamanlar Batı Karadeniz’in sebze meyve ambarı olan Bartın’da maden ocaklarına-kömüre dayalı ekonomi sonucu geri plana itilen tarımı ayakta tutan köylerin başında gelen Güzelcehisar özellikle turunçgil-narenciye üretimi ile dikkatleri üzerinde topluyor. Yüzde 70’i kırsal kesim olan Bartın’da köylerin çoğunda araziler adeta süresiz nadasa bırakılmış gibi boş dururken, Karadeniz kıyısındaki bu köyde limon, mandalina, portakal, kivi, nar, çilek ve hatta zeytin bile yetiştiriliyor.
Fındıkçılıkta da söz sahibi
Fındık yetiştiriciliğinin de yaygın olduğu, fındık bahçelerinin yanı sıra ıhlamurdan da önemli gelir elde edilen köyde hiç boş arazi yok. İnsana kendisini Ege ve Akdeniz’de hissettiren bir iklimi olan köyde bağ, bahçe ve tarlalar tarım ürünleri ile dolu. Doğanın nimetlerini, Akdeniz iklimini, toprağı en iyi şekilde değerlendiren köylüler yaptıkları üretimle katma değer yaratıp hem kendilerinin hem de ilin ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Muz mızıkçılık yaptı
Denize yakın yerlerin Akdeniz esintisi ile adeta doğal sera gibi olduğu köyde her yıl tonlarca limon, mandalina ve portakal yetişiyor ve pazarda yerli ürün olarak satılıyor. Herkesin çalıştığı üretken köyde muz denemesi de yapıldı ancak sonbahar aylarından başlayarak kışın yetişen bu meyvenin adaptasyonunda güçlük yaşandı. Köylülerin anlatımına göre muz yetişti, belirli bir noktaya geldi ama tam olgunlaşma döneminde kış soğuğuna yakalandı ve beklenen verim alınamadı. Muza göre daha dayanıklı olan limon, mandalina, portakal ve nar ise bugünlerde tomurcuklandı.
Bartın’ın Antalyası
Sonbaharda olgunlaşıp kışa doğru yenmeye hazır hale gelecek olan ekonomik değeri yüksek bu meyvelerin üretimini başarıyla yapan ve tatil köyü olmasına rağmen büyük ölçüde tarımdan geçinen Bartın’ın Antalyası Güzelcehisar’da köylüler zengin ve müreffeh bir hayat sürüyor. Sadece meyve değil sebze de yetiştiren ve fındıkta da söz sahibi olan çalışkan, üretken Güzelcehisarlılar her türlü takdiri hak ediyor.
Diğer sahil köylerinde yok
Güzelcehisar tarımda örnek teşkil etmesine rağmen hemen yanında, aynı sahilde, aynı şartlardaki Arıönü-Mugada, Hatipler ve Kızılkum köylerinde turunçgil yetiştirilmiyor. Bu köyler de fındık, çilek ve sebze üretimi de yetersiz. 263 köyü bulunan Bartın’ın en zengin köylerinden biri olan Güzelcehisar’da üzüm, incir, kiraz, dut ve erik gibi meyveler de bol miktarda yetişiyor.
Aldatmaz’ın bahçesi de meyve deposu
Şiremirçavuş’ta elma bahçesi bulunan ve elma sirkesi de imal eden Bartın’ın girişimci genç işadamlarından Yusuf Aldatmaz’ın Güzelcehisar’daki yazlığının bahçesi de 10’dan fazla dut ağacı, çok sayıda limon, mandalina, portakal, şeftali, kiraz, erik, nar, üzüm ve ceviz ile köydeki gelişmeye ayak uyduruyor. 80 milyon yıllık lav kayaları ve bakir plajı ile turist çeken köyde az da olsa balıkçılık da yapılıyor.